SKELETTSTYRKA
VAD ÄR BENSKÖRHET
Benskörhet innebär att skelettet blir svagare än normalt och att du lättare kan få benbrott. Vanligast är benbrott i handlederna, höfterna, ryggkotorna eller överarmarna.
Benskörhet beror på att balansen mellan nedbrytningen och uppbyggnaden av kroppens skelett är rubbad, så att mer ben bryts ner än vad som återbildas.
Benskörhet brukar även kallas osteoporos, dvs att benet blir mer och mer poröst vilket gör det skörare.
Risken för benskörhet minskar om du är fysiskt aktiv och inte röker. Du kan också få behandling med läkemedel som stärker skelettet och minskar risken för benbrott. Vill du läsa mer om behandling av benskörhet hittar du mer information HÄR.
Benskörhet upptäcks ofta när du får ett benbrott eller en spricka i ett ben. Det kan inträffa även i vardagliga situationer utan större våld eftersom skelettet är så pass skört. Detta kallas då en lågenergifraktur(”fragilitetsfraktur” eller ”osteoporosfraktur”) och definieras som en fraktur hos en vuxen person, där frakturen antingen uppstår spontant eller inte kunde förväntas ha uppstått vid motsvarande belastning på skelettet hos en frisk person till exempel vid fall i samma plan, en nysning eller bara kör för fort över ett väghinder med bilen.
Hur allvarligt är benskörhet?
Benskörhet är ett allvarligt problem och drabbar mer än 50% av kvinnor efter 50 års ålder och mer än 25% av män efter 50 års ålder. Förutom att det kostar vårt samhälle många miljarder varje år att ta hand om benskörhetspatienter så är det också ett tillstånd som gör att många människor känner sig begränsade i sin vardag, slutar att vara aktiva och detta skyndar på det allmänna åldrandet.
Tyvärr upptäcks benskörhet för sent och kallas ofta för “den tysta folksjukdomen”.
De flesta benbrott gör ont på något sätt, men inte alla.
Ryggkotor som pressats ihop på grund av benskörhet kan ibland bara ge måttlig ryggvärk, som du kanske inte ens söker vård för. Det är vanligt att du har mest ont i början.
Du kan behöva utredas för benskörhet om du har minskat mycket i längd. Tyvärr kan du behöva ligga på din husläkare ganska hårt för att få en utredning och diagnos via bentäthetsmätning.
Vill du veta mer om vad benskörhet kan leda till och symtomen finns det mer information att ta del av HÄR.
Vad kan man göra för att förebygga benskörhet?
Om du vill undvika benskörhet så finns det flera faktorer att tänka på:
- Arvet
Din genetik spelar stor roll kring kvaliteten på ditt skelett, som om du har föräldrar som upplevde problem med benskörhet så är risken stor att du har förutsättningar att utveckla detsamma
- Fysisk aktivitet i unga år
Skelettet har en väldigt viktig fas mellan åldern 10-20 år då vi växer mycket i längd och kroppen utvecklas i allmänhet, under just den perioden är det extra viktigt att belasta skelett genom att springa, hoppa, dansa, sparka, klättra och så vidare
- God kost, solljus(Vitamin D) och högbelastande fysisk aktivitet
Efter dina första 20-30 år i livet så har du med arvet och din livsstil skapat en grundförutsättning i ditt skelett, vi kan kalla det ett kapital och därefter kan du förvalta detta kapital.
För mer information om orsaker till benskörhet och hur du kan förebygga det kan du läsa mer HÄR.
Vad ska man äta för att förebygga benskörhet?
God kost finns det väldigt många åsikter om, men en kost rik på Kalcium är att rekommendera för skelettet. Kalcium finns i mejeriprodukter som mjölk, filmjölk, yoghurt och ost, men även i bladgrönsaker som broccoli och spenat.
Vi tror att kosten är individuell för varje person men att undvika rökning och för mycket alkohol är allmänna tips som kommer stötta ditt skelett.
Det kan vara svårt att få i dig tillräckligt med D-vitamin genom maten och om du samtidigt är för lite tid i solljus finns det en risk att halterna av D-vitamin blir låga. Ett blodprov visar om du har brist och det kan då bli nödvändigt att ta extra D-vitamin som kosttillskott.
D-vitamin genom solljus eller tillskott är en viktig del, detta behov är också individuellt men en stund exponering i solen, ca 20 minuter på så mycket naken hud du vågar visa ger en viktig boost av D-vitamin till kroppen och därmed skelettet.
Fysisk aktivitet, det är väldigt viktigt att fortsätta röra på kroppen och gärna utmana den med tyngre belastning genom stötar eller tyngder. Det viktigaste är att hitta aktiviteter som passar dig, men kom ihåg att det gärna får vara tungt för att skelettet ska må bra.