SKELETTSTYRKA
NORMAL BENTÄTHET
Benskörhet, osteoporos, är ett tillstånd med minskad mängd benmassa, vilket leder till ändrad mikroarkitektur i benvävnaden och ökad risk för frakturer. Frakturrisken beror både på benstommens tillstånd och det trauma individen drabbas av.
Varje år diagnostiseras i Sverige cirka 100 000 benskörhetsfrakturer, varav 40 000 höftfrakturer. De flesta som drabbas är äldre kvinnor. Omkring hälften av alla svenska kvinnor och en fjärdedel av alla svenska män ådrar sig någon osteoporosbetingad fraktur under livsloppet.
Sedan 1950-talet har den ålderskorrigerade incidensen av höftfrakturer ungefär fördubblats i Sverige. Tillgänglig statistik talar för att Sverige har den högsta ålderskorrigerade incidensen av höftfrakturer inom den europeiska gemenskapen.
Normal bentäthet varierar mellan åldrar, kön och regioner.
Skelettets stryka och täthet byggs upp under vår uppväxt från nyfödd till vuxen, det händer väldigt mycket i våra kroppar. Om vi tittar på skelettet så är utvecklingen enorm, vi växer i längd till ca 20 års ålder och skelettets täthet brukar nå sin absoluta topp vid 30 års ålder, internationellt kallas detta “Peak Bone Mass”.
Vad är normal bentäthet?
Från denna topp så anses det vara normalt att förlora bentäthet år för år från denna punkt, vilket innebär att normal bentäthet i regel relateras till din ålder.
Det vill säga, en 50-åring har i regel en lägre bentäthet än en 30-åring men både kan fortfarande anses ha “normal bentäthet” jämfört med ålderskurvan. Därför är det viktigt att förstå att normal bentäthet inte alltid betyder bra bentäthet, utan oftast betyder det vad som är normalt för just den personen i den åldern och just den regionen.
Som ett exempel så anses det normalt att en 75-årig kvinna i Sverige har benskörhet, även om det såklart inte är bra.
Skalan som används för att jämföra bentäthet kallas “T-score”, Patientens bentäthet rapporteras i ett s k T-score, som utgör skillnaden i standarddeviationer (SD) mellan patientens bentäthet och genomsnittet hos unga friska. T-score ska användas för postmenopausala kvinnor och män, äldre än 50 år.
Normal bentäthet ger i vanliga fall ett T-score som ligger över -1. Normal bentäthet innebär i princip ingen förhöjd frakturrisk.
Vad är låg bentäthet?
Ett T-score mellan -1 och -2,5 brukar tyda på låg bentäthet (vilket kallas för osteopeni) och här dubblas risken för fraktur för varje steg på den standardiserade avvikelsestegen.
Det vill säga att -1,0 innebär dubbel frakturrisk och -2,0 innebär 4 fyra gånger frakturrisk mot ett T-score värde på 0,0.
Var går gränsen för benskörhet?
Ett T-score på -2,5 eller lägre betyder att du har osteoporos, så där går gränsen för benskörhet.
-3,0 innebär 8 gånger högre frakturrisk och -4,0 innebär 16 gånger högre risk för fraktur.
Ju skörare skelettet blir ökar risken drastiskt för frakturer, därför är det väldigt viktigt att håll koll på ditt värde och följa det över åren.
Med fler bentäthetsmätningar får du fler punkter som ger dig svar på hur utvecklingen av din bentäthet går.
Då nästan ingen mäter sin bentäthet vid 30 års ålder så är det svårt att veta vad just ditt personliga “utgångsvärde” är när det kommer till bentäthet. Därför är det viktigt att mäta tätheten i ditt skelett och sen följa hur dina insatser för skeletthälsan sedan påverkar din utveckling.