BONEMORE STUDIEN
“En studie där vi jämför två olika träningsmetoder och dess effekt på skelettet och många andra viktiga utfallsmått på hälsa.”
Syfte med studien
- Att jämföra effekterna på skeletthållfastheten med en ny metod, OsteoStrong, jämfört med redan validerad metod, dynamisk multikomponent träning.
- Att utforska deltagarnas uppfattningar och erfarenheter av träningsmetoderna.
Om studien kan visa att nya metoden är minst lika bra som redan validerad metod så öppnar det upp många nya dörrar och möjligheter för Sveriges bensköra. Läs mer om studiens syfte och utformning på Karolinska Institutets hemsida här!
Studien presenterades av Peter Lindberg, specialistfysioterapeut i smärta och doktorand/forskare på KI
Varför är denna studie viktig?
Benskörhet och benskörhetsfrakturer är ett stort folkhälsoproblem i Sverige och i världen över. Benskörhetsfrakturer resulterar i stora funktionsnedsättningar och lidande för den som drabbas, och kostar samtidigt det svenska samhället flera miljarder kronor varje år. Benskörhet är väldigt vanligt i den äldre befolkningen, både hos kvinnor och män, men framför allt hos kvinnor.
Fysisk träning är och bör vara en viktig del i både behandlande och förebyggande syfte av benskörhet och benskörhetsfrakturer. Det har i tidigare studier visat sig att träning kan minska benförlusten och förebygga fall. Däremot har vi mycket begränsad kunskap om hur träning påverkar benkvalitén och benmarkörer som speglar benombyggnadsprocessen.
Karolinska ville också undersöka om den nya metoden, OsteoStrong, kan ha positiva effekter på skelettet och andra hälsoaspekter trots den väldigt korta insatsen och mindre krav på fysisk prestanda i övrigt.
Den glädjande nyheten är att svaret i den första rapporten blev JA!
Vad visar studien för resultat?
I den första rapporten som fokuserar på benmarkörer, dvs olika värden på skeletthälsa, så presterar båda metoderna väl och visar positiv effekt på skelettet. Generellt så visar resultaten likvärdiga utfall och inga signifikanta skillnader mellan metoderna.
- I studiens primära utfallsmått Benkvalitet(BMSi) så visade OsteoStrong gruppen en tydlig ökning på 2,9% medans den andra gruppen hade en ökning på ca 1%. Benkvalitet valdes som studiens primära mått då det går snabbare att se förändringar i detta värde och en hög kvalitet på benet visar mer hållfasthet, vilket kan vara viktigt för att sänka frakturrisken.
- Bentäthet(BMD) mättes även det och båda grupperna visade en positiv effekt, även om tidsperioden 9 månader anses för kort för att förvänta sig några större förändringar. I samband med läkemedel så mäts bentätheten snarare med 2-3 års mellanrum för att bedöma effekt på bentäthet.
Dr. Malin Nilssons analys
Lär dig mer om Karolinskas studie BONEMORE genom denna video där OsteoStrong forskningsansvarige Dr. Malin Nilsson ger sin utförliga analys på resultaten.
”Målet för studien uppnåddes och nu är det bevisat att OsteoStrong är en metod som är minst lika säker och effektiv på att bygga ben som specialiserad träning med sjukgymnast. Därmed finns OsteoStrong som validerat alternativ för de som ha svårt att utföra träningen med sjukgymnast och för de som helt enkelt vill lägga mindre tid på träning”
Samma effekt på tiondels tidsinsats med OsteoStrong
Det som imponerar är att OsteoStrongs metod överlag presterade minst lika bra som den specialanpassade dynamiska träning trots bara en tiondels tidsinsats utan ombyte och utan att bli svettig. Inga dokumenterade frakturer skedde på någon deltagare vilket är ett viktigt kvitto för säkerheten.
Den dynamiska gruppen tränade två 60 minuters pass per vecka med instruktör, där ena passet fokuserade på stationsträning och andra passet på gym med vikter.
OsteoStrongs metod syftar till ett kort besök per vecka där du som medlem genomför en repetion i respektive av 4 maskiner med en ansträngning av 10-15 sekunder per maskin, så den totala fysiska insatsen per vecka är ofta mindre än 60 sekunder.
- Dessa 4 maskiner går under namnet Spectrum och är exklusiva samt patenterade för konceptet OsteoStrong.
- OsteoStrong erbjuder en utbildning för sina instruktörer som sedan guidar medlemmen genom sitt veckobesök med fokus på säkerhet och korrekt utförande.
- Tusentals svenskar har sedan 2018 varit medlemmar hos OsteoStrong och fått hjälp till ett starkare skelett, men också mindre värk, bättre balans och mer styrka.
- OsteoStrong erbjuder även utbildning genom föreläsningar och har haft över 50,000 besökare på fysiska och digitala föreläsningar genom åren.
- I skrivande stund tar OsteoStrong emot ca 5000 besök per månad och de äldsta medlemmar är nära 100 år.
- Många av dessa medlemmar med benskörhet som främsta anledningen att investera i ett medlemskap, men även fokus på att reducera smärta, stärka musklerna samt förbättra balansen.
- OsteoStrongs vision är att eliminera benskörhet som en folksjukdom och bli Sveriges ledande aktör inom fysisk aktivitet för osteoporos.