SKELETTSTYRKA
FÖRBÄTTRA DIN HÅLLNING
Vi har sett att tydliga förbättringar kan ske snabbt i alla åldrar med regelbundna besök hos OsteoStrong. Vi har medlemmar som förbättrat sin hållning märkbart efter mindre än åtta pass(två månader). Många fler uppvisar liknande resultat och det tack vare det unika men ändå enkla sättet som ett OsteoStrong-besök engagerar hela den muskuloskeletala kedjan.
Varför är det viktigt med bra hållning?
Först och främst var det, det ur ett uråldrigt perspektiv, livsviktigt med bra hållning för att kunna hålla upp blicken, se faran innan den kunde skada dig och kunna springa obehindrat.
Idag ser vi inte samma behov som då, det är inte pga livsfara vi behöver det, däremot gäller fortfarande att ha en bra hållning för att kunna röra sig obehindrat och för att inte få ont i kropp och leder. För vissa kan det räcka med att ha en tanke på hur vi sitter, står eller går för att bevara en bra hållning medan andra behöver jobba lite mer än så. Välkommen in för ett första gratis besök hos oss!
Vad orsakar dålig hållning
Dålig hållning kommer oftast över tid och även om det finns genetik i det så är det oftast mer än så som krävs. Som orsak till dålig hållning räcker det inte att du till vardags sitter och står med en dålig hållning när du lyssnar på en podcast eller umgås med vänner utan det behövs mer.
Vad är då “mer” tänker du, jo, det är allt ifrån att sitta i skolan och titta ner i iPad/dator/smartphone i flera timmar till att sitta på arbetsplatsen framför datorn. Det stora i det här är att huvudet hamnar framför kroppen istället för att vara rakt över kotpelaren. Huvudet är tungt och en liten tippning får nacken att jobba betydligt mer än när huvudet har en neutral position och därför har det en stor påverkan på framförallt nacke och bröstrygg.
De mindre men som även påverkar hållningen och smärta du kan uppleva är framåtroterade axlar och en konvex ländrygg.
Vad ger dålig hållning
Tre exempel på vad som ger dig en dålig hållning. Givetvis ska du eftersträva att inte göra någon av de tre, men kan du till en början se till att förbättra en kommer det göra skillnad:
- När du sitter vid en dator tittar du oftast lite neråt just för att skärmen är i en sådan vinkel och för att hålla koll på att du skriver rätt på tangentbordet. Redan där påverkar du nacke och bröstrygg.
- Sen har du händerna framför kroppen med tummarna vridna inåt, handen är pronerad, vilket gör att axlarna vrids inåt även dem. Det är ytterligare en del i det som påverkar din hållning negativt och då främst nacke, bröstrygg och axlar.
- När du har huvudet tippat framåt med axlarna vridna inåt är det dessutom lätt att tappa ländryggen och till följd även positionen på bäckenet. Detta får även som effekt att du tappar bröstrygg och tippar huvudet ytterligare.
Det går att göra djupdykning även i dessa tre punkter och utveckla vidare och hitta fler orsaker till en dålig hållning och de symtom som kommer med dem. Men kan du tänka på dessa tre och bara justera dig själv och din kropp lite åt det bättre kommer det göra skillnad.
Dålig hållning – Symtom
Till en början brukar dålig hållning inte kännas av då kroppen är bra på att väga upp och anpassa sig efter nya mönster. Problemet med det är att när det väl börjar smärta har det oftast gått så långt att det inte går att vända tillbaka och styra upp dig och det inövade rörelsemönster du nu använder dig av. Vanliga symtom är då:
- Spänd och smärtande nacke som kan smyga upp till huvudet och ge huvudvärk
- Stelhet i axlar
- Ömmande bröstrygg
- Spänd och smärtande ländrygg ihop med stela höfter
Dessa kommer gärna efter att du varit vaken ett tag och med det tröttat ut musklerna som då svarar med att börja spänna sig och dra ihop lederna som är påverkade.