SKELETTSTYRKA
MOTVERKA BENSKÖRHET
Osteoporos/Benskörhet är ett tillstånd som gäller skelettets densitet eller i dagligt tal bentäthet.
Enkelt förklarat så uppstår benskörhet när skelettcellerna inte längre förnyas i samma takt som de bryts ner. Det leder till att skelettet blir allt svagare och att risken ökar för att få en fraktur.
Över 500 000 svenskar har idag fått diagnosen benskör och fler än så lever med den ovetandes. I Sverige beräknas att endast ca 20% av alla med benskörhet får en diagnos och samtidigt som du kan leva med det finns det många fördelar med att få det diagnostiserat.
Det vi gör på OsteoStrong är att väcka liv i benbyggarcellerna så att de börjar bygga mer ben än tidigare. Detta resulterar i att skillnaden mellan nedbrytning och skapande blir allt mindre och till slut väger över till att det skapas mer benmassa än vad som bryts ner. Därmed stärks ditt skelett allt jämt och vi har i skrivande stund fler medlemmar som levt med diagnosen benskörhet som nu inte längre är bensköra.
Samtidigt ska vi understryka att vi inte genomfört någon godkänd studie på ämnet och kan med det inte bevisa något. OsteoStrong är helt enkelt en ny metod framtagen för att motverka benskörhet och vi har sett positiva resultat hos flertalet medlemmar. Men vi kan vara ärliga med att skriva att de även tagit medicin i samband med medlemskapet på OsteoStrong så det är inte enbart tack vare vår metod. Vi är därmed försiktiga med att säga något definitivt samtidigt som vi vill belysa och informera om de resultat vi varit en del av.
Benskörhet och skelettet
Som vi skrivit så uppstår benskörhet, förenklat, när det bryts ner fler skeletteceller än vad som byggs upp och OsteoStrong hjälper till att öka takten för byggandet av cellerna.
För att få ytterligare förståelse ska vi nu försöka ge en bild av vad som händer i skelettet så du får en djupare förståelse för hur skört skelettet kan komma att bli.
Om du betraktar ett friskt ben i ett mikroskop kommer du att se att det finns likheter med en tvättsvamp alternativt en hålig ost. När du har ett friskt skelett är hålen i tvättsvampen/osten små och mycket svårare att ta sönder/bryta. Om du inte gör något aktivt för att bromsa nedbrytandet av skelettcellerna kommer hålen växa sig allt större. Blir du sen benskör kommer hålen i tvättsvampen/osten att vara betydligt större än i ett friskt ben och med det bli allt mer poröst vilket ökar risken för fraktur.
År 2012 offentliggjordes en studie som visade på att testpersoner som utsatte sin kropp för en kraft på minst 4,2 gånger sin egen kroppsvikt stimulerade tillväxten av ny benvävnad.
På OsteoStrong ges du som medlem möjlighet att på ett säkert och relativt enkelt sätt utsätta din kropp för 4-10 gånger din egen kroppsvikt. Detta utan skada eller smärta där du själv har full kontroll över vad som händer.
Vi har två studier som vi väljer att referera till som sammanfattar detta genom att visa en ökad bendensitet på 7,02% respektive 14,89% i höften och 7,73% respektive 16,64% i ländryggen efter 12 månader med osteogen belastning hos OsteoStrong.
Se ytterligare sammanställning av studie.
UNDERLAG
INAKTIV LIVSSTIL UTAN TILLSKOTT
År 2003 publicerade New England Journal of Medicine en artikel som fastställde att kvinnor efter klimakteriet kan försämra sin bentäthet med 1,9% om året.
INAKTIV LIVSSTIL MED KALCIUM OCH VITAMIN D
En sammanställd analys av 29 randomiserade studier fann att tillskott med kalcium och D-vitamin kunde reducera normalförlusten av bentäthet med hälften i höft och ländrygg under ett års tid.
PROMENADER MED KALCIUM OCH VITAMIN D
En sammanställd analys från åtta olika studier visar att promenader i högt tempo inte är tillräckligt för att öka skelettets densitet i höft och ländrygg.
HELKROPPSVIBRATION
En sammanställd analys av 18st studier visade att helkroppsvibration inte gav någon ökning av bentätheten i höft eller ländrygg under loppet av ett år.
Däremot gav det positiva effekter på aktivering av muskler och hjälp med balans och korrekt utförande av rörelser.
TRÄNING MED EXTRA VIKT
En sammanställd analys av totalt 62st studier visade att viktbärande träning gav en ökning av bendensiteten på ca 1% i höft och ländrygg under loppet av ett år.
BIOFOSFONAT I KOMBINATION MED KALCIUM OCH VITAMIN D
Bisfosfonat(Aledronat, Fosamax och Zolendronsyra) som idag används regelmässigt inom vården, är en bromsmedicin och har visat en genomsnittlig ökning av bentätheten i höft och ländrygg med 1,6%. Till biverkningarna hör ökad risk för nekros i käkbenet och onormala frakturer.
För mer information om dessa läkemedel, kontakta din läkare.
BENUPPBYGGANDE LÄKEMEDEL I KOMBINATION MED KALCIUM OCH VITAMIN D
Forsteo är ett benuppbyggande läkemedel som uppvisat en genomsnittlig ökning av bentätheten på 6,15% i höft och ländrygg.
Detta läkemedel ordineras endast till patienter med hög risk för frakturer. De vanligaste rapporterade biverkningarna är illamående, smärtor i armar och ben, huvudvärk och yrsel(källa: FASS).
För mer information om dessa läkemedel kontakta din läkare.
OSTEOGEN BELASTNING
Osteogen belastning i Spectrum har visat lovande resultat vad gäller ökad bentäthet. Osteogen belastning baseras på Wolfs lag, vilken är en av de mest fundamentala principerna inom fysiologi, nämligen att ben som belastat blir starkare medan ben som slutar att belastas tappar sin styrka över tid. Idag finns två vetenskapliga studier som visar förändringen i bentäthet efter belastning i Spectrum. De visar en ökad bendensitet på 7,02% respektive 14,89% i höften och 7,73% respektive 16,64% i ländryggen efter tolv månader med osteogen belastning hos OsteoStrong.